Haareigenschappen

Het is belangrijk om je haareigenschappen te weten om zo de juiste producten te gebruiken. Door je haareigenschappen te weten weet je bijvoorbeeld of jouw haar proteïne nodig heeft of juist niet. Er zijn verschillende manieren om achter je haareigenschappen te komen. Als eerste kan je kijken naar wat voor haartype je hebt. Verder kan er gekeken worden naar de haardikte, elasticiteit van je haar en de porositeit. Wij hebben een test gemaakt om erachter te komen wat jouw haareigenschappen zijn, klik hier om de test te starten. Het is belangrijk om regelmatig je haareigenschappen opnieuw te testen omdat deze wel eens veranderen, het is dan belangrijk om je producten hierop aan te passen.

 

Haartype 

Je haartype is de de vorm van jouw haar. Er zijn 4 types die weer onderverdeeld zijn. In de afbeelding hieronder is dit nader toegelicht. Hieraan kun je zien welk haar type je hebt.

Als je haartype 2/3 hebt kan je beter niet te zware producten gebruiken. Bij haartype 3/4  kan je haar zwaardere producten hebben.

De haareigenschappentest

Wij hebben een aantal vragen opgesteld waarmee je gemakkelijk achter je haareigenschappen kunt komen. Als je klaar bent met de test zijn je eigenschappen te zien en is er een starterspakket samengesteld die past bij jouw haareigenschappen. 

Als ik naar het plaatje kijk schat ik mijn haartype: 

Klik op jouw haartype en start de test

Haardikte , lichte of zware producten

De haardikte zegt iets over hoe dik of dun één haar is, hoe dunner je haren zijn, hoe lichtere producten je moet gebruiken. Je bepaalt de haardikte door één haar tegen het licht te houden, als je de haar haast niet ziet, heb je dun haar. Wanneer je de haar goed ziet heb je dik haar.

≋ Dun haar: het haar is dun, gebruik geen zware producten.

≋ Medium haar: je kan zowel zware als lichte producten gebruiken, kijk wat voor jou het beste werkt. 

≋ Dik haar: er zijn zwaardere producten nodig.

 

Elasticiteit, wel of geen proteïne

De elasticiteit van je haar wordt bepaald door het vochtgehalte en de hoeveelheid proteïne in je haar, dit hangt samen met elkaar. Als dit uit balans is kan het afbreken, pluizen en/of droog aan voelen. Klik hier voor een video, waarin wordt uitgelegd hoe je de elasticiteit van je haar bepaalt. De elasticiteit van je haar kan veranderen, ook door de producten die je gebruikt. Daarom is het belangrijk om de haar-elasticiteit na enige tijd opnieuw te testen.

 

  • Elasticiteit van minder dan 20% -> teveel proteïne. Het is breekbaar, ziet en voelt droog en raakt makkelijk in de klit. Gebruik proteïne vrije producten totdat je haar weer in balans is. Klik hier voor producten die geen proteïne bevatten. Je haar kan gevoelig zijn voor proteïne, je kan de volgende ingrediënten waarschijnlijk beter vermijden: Kokosolie, castor olie en aloe vera. 

 

  • Elasticiteit van ongeveer 30% -> balans tussen vocht en proteïne is goed. Kies een balans tussen proteïne en geen proteïne producten.

 

  • Elasticiteit van meer dan 50% -> te weinig proteïne, je haar is te goed gehydrateerd. Het kan droog, futloos en pluizig zijn, krullen zakken vrij snel uit. Gebruik producten die proteïne bevatten. Klik hier voor de producten die proteïne bevatten.

 

Porositeit, lichte of zware producten

Porositeit geeft de mate waarin je haar vocht kan opnemen en vasthouden aan. 

 

Lage porositeit

Als je haar lang nodig heeft om te drogen, meer dan 4 uur, heeft je haar een lage porositeit, het haar kan vocht niet goed opnemen maar wel goed vasthouden. Het is bij haar met een lage porositeit belangrijk niet te veel en te zware producten te gebruiken.

 

Medium porositeit

Als je haar droogt tussen de 2 en 4 uur, heeft je haar een medium porositeit. Neem niet te zware of lichte producten, kijk wat voor jouw haar werkt.

 

Hoge porositeit

Haar met een hoge porositeit kan snel vocht opnemen, maar niet lang vasthouden. Dit haar droogt een stuk sneller dan haar met een lage porositeit, binnen twee uur is het haar droog. Een hoge porositeit kan ook ontstaan, door beschadiging van het haar, door bijvoorbeeld de stijltang, föhnen of verven. Haar met een hoge porositeit kan meer en zwaardere producten hebben. Het is dan nuttig om een sealende olie te gebruiken (klik voor meer info over oliën).

Verder geeft een hoge porositeit aan dat het haar wel wat proteïne kan gebruiken. Hierbij geldt dat een hoge porositeit voor een lage elasticiteit gaat (dus als je een lage elasticiteit hebt en een hoge porositeit heb je toch proteïne nodig). Naast deze regel wordt gewoon de elasticiteit van het haar aangehouden om te bepalen of het haar proteïne nodig heeft.

 

Ga naar stap 2: De Final Wash