Sulfaten, parabenen, siliconen, mineralen oliën en alcohol

Deze ingrediënten worden vermeden bij de CG-methode. Hieronder worden deze ingrediënten besproken, om duidelijk te maken waarom ze beter vermeden kunnen worden. 

 

Sulfaten

Sulfaten zijn zouten of esters van zwavelzuur. Sulfaten reinigen je haar en zorgen dat je haar niet meer vet is. Sulfaten kunnen sterke reinigers zijn, zoals Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) en Sodium Lauryl Sulfate (SLS), of milde reinigers. Sulfaten reinigen zo goed, dat alle essentiële oliën ook weg worden gespoeld. Hierdoor wordt je hoofdhuid droog, kan je haar gaan pluizen en futloos worden. Een bijproduct van de sulfaten is dioxaan. Met dierproeven (waar wij natuurlijk niet achter staan) is bewezen dat deze stof, bij langdurige blootstelling, kankerverwekkend is. Onderzoekers vermoeden dat de stof dioxaan ook sterk in verband staat met kanker bij mensen, maar dit is nooit bewezen. 

Voor de mensen met geverfd haar: sulfaten zorgen ervoor dat je haar sneller verkleurd. Dit komt doordat sulfaten uit kleine moleculen bestaan, die diep in je haar dringen. Op deze plek zitten ook de kleurpigmenten, die door het sulfaat worden gereinigd. 

Wist je dat:

  • Sulfaten ervoor zorgen dat je shampoo (of zeep) lekker schuimt.
  • Sulfaten ook worden gebruikt in schoonmaakmiddelen.

 

Parabenen

Parabenen worden gebruikt, in haarproducten (en andere cosmetica), als conserveermiddel, zodat ze langer houdbaar blijven. Parabenen is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen. Verschillende studies tonen aan, dat veel soorten parabenen de werking van oestrogeen imiteren. Dit kan zorgen voor een hormonale disbalans wat in verband wordt gebracht met borstkanker, vervroegde puberteit en een vermindering van de vruchtbaarheid. Het gaat hierbij om de volgende parabenen: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Er zijn veel verschillende meningen over hoe slecht parabenen echt zijn. Aangezien ze verder niets goeds voor je haar doen, kan je ze beter vermijden.

 

Siliconen

Siliconen zorgen ervoor dat je haar zacht, glanzend en goed doorkambaar wordt. Siliconen leggen een laagje om je haar heen, waardoor je haar dikker wordt en meer glanst. Ook zorgt dit laagje ervoor dat je haar beter beschermd is tegen bijvoorbeeld de stijltang. Als je een tijdje gebruik maakt van haarproducten met siliconen stapelen de siliconen zich op, op je haar. Je haar krijgt dan een doffe uitstraling door de hoeveelheid siliconen. Daarnaast kan je haar steiler worden, dan het daadwerkelijk is. Andere verzorgingsproducten kunnen je haar niet goed meer voeden, door het siliconen laagje. Door dit laagje siliconen krijgt je haar niet genoeg zuurstof en wordt het verstikt, dit kan voor haaruitval en het afbreken van haren zorgen.

Verder verstoren siliconen de talgproductie van je hoofdhuid. Alleen de meest agressieve sulfaten kunnen de siliconen uit je haar wassen, waardoor de opstapeling niet verder gaat en wordt verwijderd. Daarom is het belangrijk om bij je Final Wash een shampoo te gebruiken die wel sulfaten bevat en geen siliconen, om op deze manier de siliconen volledig uit je haar te wassen en ze daarna niet meer te gebruiken. Klik hier als je direct naar de Final Wash shampoo wilt gaan.

Bovendien zijn siliconen slecht voor het milieu, ze zijn namelijk slecht afbreekbaar. Via het doucheputje komen deze siliconen in  het oppervlaktewater terecht.

 

Minerale oliën

Minerale oliën zijn een bijproduct van de winning van aardolie. Aardolie, en dus ook mineralen oliën, zijn slecht voor het milieu omdat ze slecht afbreekbaar zijn. De oliën komen terecht in het ecosysteem en tasten deze aan. Mineralen oliën leggen een laagje om je haar en op je huid, waardoor het niet meer kan ademen. Het wordt afgesloten en kan niet meer gevoed worden. Ook de hoofdhuid wordt afgesloten en kan geen voedingsstoffen meer opnemen. Ook kan de hoofdhuid geen afvalstoffen meer uitscheiden, dit kan voor huidirritaties zorgen. Om de oliën volledig uit je haar te wassen heb je een shampoo met sulfaten nodig, hiervoor kan de Final Wash gebruikt worden.

Verder zijn er onderzoeken die aantonen dat mineralen oliën kanker veroorzaken. Veel van deze onderzoeken zijn gefinancierd door bedrijven die baat hadden bij deze uitkomst. Wij twijfelen daarom over de uitkomst van deze onderzoeken, maar sluiten het niet uit.

 

Alcohol

Veel alcoholen hebben een uitdrogende werking. Deze alcoholen worden meestal gebruikt als vulmiddel. De alcoholen werken als reiniger en reinigen, net zoals sulfaten, ook de essentiële oliën, waardoor je haar en hoofdhuid uitdrogen.

Er zijn ook alcoholen die wel goed zijn voor je haar. Deze komen uit vetten en zorgen ervoor dat de oliën goed worden verspreid in je haar. Hierdoor wordt je haar zacht en goed doorkambaar. Deze alcoholen hoef je bij de CG-methode niet te vermijden.

 

Ga terug naar Wat is CG?