Waarom zou je ingrediënten die je in je haar vermijdt, wel op je huid smeren?

De Curly Girl Methode is al langere tijd bekend en houdt in dat je bepaalde ingrediënten vermijdt in je haarproducten. Het gaat hierbij om harde sulfaten, siliconen, minerale oliën, waxes, parabenen en uitdrogende alcoholen. Maar waarom zou je deze producten vermijden in je haarproducten en vervolgens wel op je huid smeren, terwijl deze huid nog gevoeliger is? Laten we dieper duiken in waarom het vermijden van deze ingrediënten in huidverzorgingsproducten net zo belangrijk is als in haarverzorging.

Sulfaten

Harde sulfaten, zoals natriumlaurylsulfaat (SLS) of Sodium Laureth Sulfate (SLS), staan bekend om hun diepreinigende eigenschappen. Hoewel ze effectief vuil en olie kunnen verwijderen, kunnen ze ook de natuurlijke oliën van de huid en haar strippen, wat leidt tot droogheid en irritatie. Voor de huid kan dit de natuurlijke huidbarrière verzwakken, wat de weg vrijmaakt voor allergenen, bacteriën, en andere irriterende stoffen.

Siliconen

Veel siliconen vormen een laag over de huid, wat in eerste instantie een glad en zijdezacht gevoel kan geven. Door deze afsluiting kunnen de natuurlijke oliën moeilijker uit je huid vrijkomen, waardoor je poriën eerder verstopt raken, met als mogelijk gevolg acne en een doffe huid. Om dit te voorkomen is het belangrijk om dagelijks de siliconen grondig van je huid te wassen. Dit vereist vaak het gebruik van sterke sulfaten, die je dus ook beter kunt vermijden. Bovendien zorgen siliconen ervoor dat de huid andere voedende ingrediënten moeilijker kan opnemen en hebben siliconen zelf geen voedende eigenschappen.

Parabenen

Parabenen zijn goedkope conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van producten verlengen. Er is bezorgdheid over hun potentieel om de hormoonbalans te verstoren door hun vermogen om zich na te bootsen als oestrogeen in het lichaam. Hoewel het onderzoek nog steeds gemengd is, kiezen veel mensen ervoor om aan de veilige kant te blijven en producten zonder parabenen te gebruiken, zowel voor hun huid als voor hun haar. Er zijn genoeg andere conserveermiddelen waar geen twijfels over zijn.

Minerale Oliën en Waxes

Minerale oliën zijn afgeleid van petroleum en zijn effectief in het vasthouden van vocht. Echter, net als siliconen, kunnen ze een laag op de huid vormen en dit kan leiden tot acne en andere huidproblemen.

Uitdrogende Alcoholen

Er zijn twee soorten alcoholen namelijk alcoholen gewonnen uit vet en alcoholen niet gewonnen uit vet. Alcoholen uit vet kunnen vocht inbrengend zijn, maar uitdrogende alcoholen (zoals denat alcohol) kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Ze strippen de huid van haar natuurlijke oliën, wat kan leiden tot een verhoogde productie van olie om te compenseren, en uiteindelijk tot meer huidproblemen.

Conclusie

Het vermijden van deze ingrediënten in huidverzorgingsproducten volgt een vergelijkbare logica als bij haarverzorging. Het gaat erom de natuurlijke balans van de huid te behouden, irritatie te verminderen, en gezonde huid te bevorderen.

 

Start hier de Skin Test om erachter te komen welke huidproducten het beste passen bij jouw huid. Of neem hieronder alvast een kijkje naar huidproducten die voldoen aan de CG Methode.

CG Huidverzorging:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.