8 Tips tegen een jeukende hoofdhuid

Een jeukende, droge en soms schilferige hoofdhuid, veel mensen hebben er last van. Maar wat is eigenlijk de oorzaak en zijn er ook oplossingen? Het is belangrijk om het verschil tussen een droge hoofdhuid en schilfers te onderscheiden. 

 

Heb je bijvoorbeeld grotere schilfers of vlokken en eventueel rode plekken op je hoofdhuid? dan heb je misschien een huidaandoening, kijk dan even bij het kopje huidaandoeningen verder in deze blog.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. 

 

Oorzaken droge hoofdhuid

Je hoofdhuid is natuurlijk, net zoals de rest van je lichaam, huid. Als de huid op bijvoorbeeld je gezicht of armen vaak droog is, is de kans groot dat je hoofdhuid ook droog is. Een droge hoofdhuid kan verschillende interne, maar ook externe oorzaken hebben.

 

Interne oorzaken

Als de vochtbalans van je hoofdhuid niet goed is, kan dit zorgen voor een droge en jeukerige hoofdhuid. Een droge hoofdhuid kan ook erfelijk zijn. Stress en hormonale veranderingen kunnen ook van invloed zijn op je hoofdhuid. Haaruitval is een mogelijk gevolg van stress. Als je bepaalde voedingsstoffen mist kan dit zorgen voor een droge en jeukerige hoofdhuid. Als laatste heeft leeftijd invloed. Hoe ouder we worden, hoe minder natuurlijke oliën er worden geproduceerd door de huid, hierdoor wordt de huid droger.

 

Externe oorzaken

Bij externe oorzaken kan je denken aan seizoensveranderingen en temperatuurwisselingen. Door een lage luchtvochtigheid, wat vaak voorkomt in de winter, kan je huid uitdrogen.

 

Je huid kan ook reageren op bepaalde haarproducten, doordat je huid niet goed tegen een bepaald ingrediënt kan. Om erachter te komen of dit de oorzaak is, kan je het beste experimenteren met verschillende producten en kijken of er wat verandert. Daarnaast kan overmatig gebruik van haarproducten zorgen voor build-up, wat de huid kan irriteren en uitdrogen. Tenslotte kunnen chemische behandelingen, zoals verven en relaxers, de hoofdhuid ook irriteren en uitdrogen.

 

Huidaandoeningen 

Lijkt er meer aan de hand dan een droge hoofdhuid? Heb je bijvoorbeeld grotere schilfers of vlokken en eventueel rode plekken op je hoofdhuid? Dan kan het zijn dat er een andere oorzaak is zoals:

- Psoriasis is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingen en schilfering van de hoofdhuid.

- Seborroisch eczeem is een ontstekingsaandoening die wordt veroorzaakt door een overmatige afscheiding van talg, die leidt tot roodheid, jeuk en schilfering van de hoofdhuid.

- Dandruff ook wel seborroïsch eczeem genoemd, is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overmatige productie van talg, die leidt tot droge, witte schilfers op de hoofdhuid en haar.

- Fungale infecties schimmelinfecties van de hoofdhuid, zoals ringworm, kunnen ook leiden tot jeuk en schilfering.

 

Oplossingen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een jeukende en schilferige hoofdhuid te behandelen:

 

1. Gebruik producten die special ontwikkeld zijn voor een jeukende en schilferige hoofdhuid. Hier zitten vaak bijvoorbeeld ingrediënten als tea tree, pepermint, brandnetel of ginseng in. Deze hebben een natuurlijke antibacteriële werking.

2. Probeer je haar niet te vaak te wassen: Overmatig wassen kan de hoofdhuid uitdrogen en irritatie veroorzaken. Was je haar niet meer dan 2-3 keer per week.

3. Doe regelmatig een pre-poo. Hierbij masseer je je hoofdhuid in met een olie. Het masseren van de hoofdhuid stimuleert je hoofdhuid, zorgt voor een goede doorbloeding, kan haargroei stimuleren en verminderd jeuk. Laat de olie een paar minuten intrekken, voordat je je haar wast.

  4. Vermijd haarproducten die een uitdrogende vorm van alcohol bevatten: Alcohol kan naast de hoofdhuid uitdrogen ook voor irritatie veroorzaken, als je de CG methode volgt vermijd je deze ingrediënten al. Meer lezen over de CG methode?

  5. Vermijd föhnen op de hoogste stand. 

  6. Probeer niet te heet te douchen, dit droogt je hoofdhuid uit.

  7. Ga nooit met nat haar slapen, dit kan voor schimmelinfecties van de hoofdhuid zorgen.

  8. Spoel je haar met biologische appelazijn. Dankzij de antibacteriële en antifungale eigenschappen van appelazijn kan het product helpen om bacteriën en schimmels die roos en jeuk veroorzaken te bestrijden.

   

  Maak je je zorgen of gaat de droge hoofdhuid, schilfers of eczeem niet weg door eigen behandeling? Raadpleeg dan vooral je huisarts!

  Houd er rekening mee dat de oorzaak van een jeukende en schilferige hoofdhuid vaak complex is. Het kan enige tijd duren, voordat je een juiste behandeling hebt gevonden. Het is belangrijk om een bepaalde aanpak wat langer vol te houden en langs een arts te gaan als je je zorgen maakt.

   

  Reactie plaatsen

  Reacties

  Er zijn geen reacties geplaatst.